reklama

Takto sa varí na východe II.

Na hrane dreveného obloženia v maličkej nízkej kuchyni stojí jeden svätý obrázok vedľa druhého. Aspoň tridsať ich tu je, prekrývajú sa. Nad stolom pri stene sa skláňa bielovlasá kuchárka, nalieva štamperlíky. Zo sporáka vonia kapusta s hríbmi, ešte ju treba chvíľu variť. Teplo je - vonku 25 stupňov, tu určite vyše tridsať. Babička si utiera pot z čela a dvíha kalíštek. „Žeby nebl posľidňij!" Lahodné je, z Ukrajiny. Tá kuchynka je v dedinke Inovce, na slovensko - ukrajinskom pomedzí. Varili sme tu spolu s babičkami aj ich dcérami a nevestami. Pochúťky, ktoré keď človek ochutná, ťažko prestane jesť...

Písmo: A- | A+
Diskusia  (2)

PRAŽENÉ HUBY S KAPUSTOU (recept od pani Babičovej)

  • Sušené huby /najlepšie tmavé, kvôli farbe/

  • Olej

  • Cibuľu

  • kyslú kapustu (nadrobno)

  • Koreniny (čierne, grilovacie, sladkú papriku, cesnak)

Huby zaparíme a zatiaľ spražíme cibuľu na oleji. Pridáme scedené huby a pražíme až kým začnú voňať. Potom pridáme kyslú kapustu a spolu podusíme asi 20 minút. Pomer húb a kapusty je individuálny, v prípade suchého roku je možné pokrm premenovať na kapustu s praženými hubami. Potom hrniec odkryjeme a za priebežného miešania spražíme aj kapustu dosucha. Nakoniec okoreníme podľa chuti a necháme vychladnúť.

Návrh na servírovanie: Huby s kapustou podávame spolu s varenými zemiakmi v šupke, môžu byť aj omastené praženou cibuľkou s červenou paprikou, alebo jednoducho s chlebom. Pokrm vhodne dopĺňa dobrá pálenka. Dobrá rada - „Čím viac kapusta postojí, tým je chutnejšia!" Dobrú chuť!  

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
Obrázok blogu

FAZUĽOVÝ KRÉM - KOLOŠENA FAZUĽA (recept od pani Stankovej)

  • fazuľa

  • cesnak

  • soľ

  • múka

Fazuľu varíme v slanej vode s cesnakom. Keď je mäkká, pridáme svetlú zápražku, necháme spolu prevrieť a odstavíme. Vlažné najemno rozmixujeme a podľa potreby dochutíme. Podávame k zemiakom, kyslej kapuste a pod.

PAPRIKÁŠKA - PAPRIKOVÝ BÔČIK (recept od pani Stankovej)

  • bôčik

  • nové korenie

  • čierne korenie

  • cibuľa

  • cesnak

  • sladká paprika

  • soľ

Bôčik varíme v slanej vode so zmesou nového korenia, čierneho korenia, cibule a cesnaku 1 až 2 hodiny. Následne ho obalíme v sladkej paprike, čiernom korení, cesnaku a troche vegety a necháme vychladnúť. Studený nakrájame.  

Obrázok blogu

 

Obrázok blogu

ZEMIAKOVÝ PAPRIKÁŠ (recept od pani Stankovej)

  • zemiaky

  • cibuľa

  • cesnak

  • feferónky

  • maggi

  • vegeta

  • soľ

  • Worchestrová omáčka

  • sladká paprika

  • olej

Speníme cibuľu a cesnak. Nakrájané zemiaky pridáme so zmesou korenín, podlejeme a dusíme 15 minút. Odkryjeme a naďalej dusíme. Môžeme pridať volské oko.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

AKO SI VYROBIŤ SYR (recept od pani Dundovej)

  • Kyslé mlieko

Keď mlieko vykysne, dáme ho do hrnca na sporák. Varením sa vyzráža a potom ho precedíme.   

Obrázok blogu

 

Obrázok blogu

 

Obrázok blogu

HRUDKA (recept od pani Stankovej)

  • 1l mlieka

  • 15 vajec

  • kyslé mlieko 1-2 dcl

  • cukor

  • soľ

Uvariť kým sa nezrazí, dáme na gázu, zviažeme a necháme odkvapkať. Podávame k mäsu.  

Obrázok blogu

Podľa receptov kuchárok z Inoviec zaznamenali Zuzana Krivošová a Marie Stracenská

Outward Bound Slovensko

Outward Bound Slovensko

Bloger 
  • Počet článkov:  31
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Občianske združenie Outward Bound Slovensko vzniklo v roku 1993. Čerpá z medzinárodného know-how organizácie Outward Bound, ako aj zo skúseností bývalej československej Prázdninovej školy Lipnice. Poslaním organizácie je prostredníctvom zážitkového učenia stimulovať všestranný rozvoj osobnosti a napomáhať v skvalitňovaní spolupráce medzi ľuďmi. Zoznam autorových rubrík:  zažili smeľudia a myučenie (sa) zážitkomSúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Post Bellum SK

Post Bellum SK

74 článkov
Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

20 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu