Takto sa varí na východe II.

Autor: Outward Bound Slovensko | 5.11.2011 o 12:03 | (upravené 5.11.2011 o 12:24) Karma článku: 6,56 | Prečítané:  1754x

Na hrane dreveného obloženia v maličkej nízkej kuchyni stojí jeden svätý obrázok vedľa druhého. Aspoň tridsať ich tu je, prekrývajú sa. Nad stolom pri stene sa skláňa bielovlasá kuchárka, nalieva štamperlíky. Zo sporáka vonia kapusta s hríbmi, ešte ju treba chvíľu variť. Teplo je - vonku 25 stupňov, tu určite vyše tridsať. Babička si utiera pot z čela a dvíha kalíštek. „Žeby nebl posľidňij!" Lahodné je, z Ukrajiny. Tá kuchynka je v dedinke Inovce, na slovensko - ukrajinskom pomedzí. Varili sme tu spolu s babičkami aj ich dcérami a nevestami. Pochúťky, ktoré keď človek ochutná, ťažko prestane jesť...

PRAŽENÉ HUBY S KAPUSTOU  (recept od pani Babičovej)

  • Sušené huby /najlepšie tmavé, kvôli farbe/
  • Olej
  • Cibuľu
  • kyslú kapustu (nadrobno)
  • Koreniny (čierne, grilovacie, sladkú papriku, cesnak)

Huby zaparíme a zatiaľ spražíme cibuľu na oleji. Pridáme scedené huby a pražíme až kým začnú voňať. Potom pridáme kyslú kapustu a spolu podusíme asi 20 minút. Pomer húb a kapusty je individuálny, v prípade suchého roku je možné pokrm premenovať na kapustu s praženými hubami. Potom hrniec odkryjeme a za priebežného miešania spražíme aj kapustu dosucha. Nakoniec okoreníme podľa chuti a necháme vychladnúť.

Návrh na servírovanie: Huby s kapustou podávame spolu s varenými zemiakmi v šupke, môžu byť aj omastené praženou cibuľkou s červenou paprikou, alebo jednoducho s chlebom. Pokrm vhodne dopĺňa dobrá pálenka. Dobrá rada - „Čím viac kapusta postojí, tým je chutnejšia!" Dobrú chuť!

                           

 

FAZUĽOVÝ KRÉM - KOLOŠENA FAZUĽA (recept od pani Stankovej)

  • fazuľa
  • cesnak
  • soľ
  • múka

Fazuľu varíme v slanej vode s cesnakom. Keď je mäkká, pridáme svetlú zápražku, necháme spolu prevrieť a odstavíme. Vlažné najemno rozmixujeme a podľa potreby dochutíme. Podávame k zemiakom, kyslej kapuste a pod.

 

PAPRIKÁŠKA - PAPRIKOVÝ BÔČIK (recept od pani Stankovej)

  • bôčik
  • nové korenie
  • čierne korenie
  • cibuľa
  • cesnak
  • sladká paprika
  • soľ

Bôčik varíme v slanej vode so zmesou nového korenia, čierneho korenia, cibule a cesnaku 1 až 2 hodiny. Následne ho obalíme v sladkej paprike, čiernom korení, cesnaku a troche vegety a necháme vychladnúť. Studený nakrájame.

                    

 

ZEMIAKOVÝ PAPRIKÁŠ (recept od pani Stankovej)

  • zemiaky
  • cibuľa
  • cesnak
  • feferónky
  • maggi
  • vegeta
  • soľ
  • Worchestrová omáčka
  • sladká paprika
  • olej

Speníme cibuľu a cesnak. Nakrájané zemiaky pridáme so zmesou korenín, podlejeme a dusíme 15 minút. Odkryjeme a naďalej dusíme. Môžeme pridať volské oko.

 

AKO SI VYROBIŤ SYR (recept od pani Dundovej)

  • Kyslé mlieko

Keď mlieko vykysne, dáme ho do hrnca na sporák. Varením sa vyzráža a potom ho precedíme.  

             

 

HRUDKA (recept od pani Stankovej)

  • 1l mlieka
  • 15 vajec
  • kyslé mlieko 1-2 dcl
  • cukor
  • soľ

Uvariť kým sa  nezrazí, dáme na gázu, zviažeme a necháme odkvapkať. Podávame k mäsu.

                                 

Podľa receptov kuchárok z Inoviec zaznamenali Zuzana Krivošová a Marie Stracenská

 

Páčil sa Vám tento článok? Pridajte si blogera medzi obľúbených a my Vám pošleme email keď napíše ďalší článok
Pridaj k obľúbeným

Hlavné správy

EKONOMIKA

Firmy nutne potrebujú ľudí, z Ukrajiny im ich vláda dovoliť nechce

Na jar minister práce Ján Richter hovoril o možnosti vpustiť na náš pracovný trh ľudí z tretích krajín v odvetviach, v ktorých to bude potrebné.

EKONOMIKA

Právnici, ktorí radili pri predaji Eurovey a príchode Číňanov

Právnické firmy pre SME a The Slovak Spectator ukázali top obchody, pri ktorých radili.

ŠPORT

Za Slovanom stále cítiť pachuť vytunelovaných harvardov

Medzi majiteľmi je dodnes firma zapletená do tunelovania harvardských fondov.


Už ste čítali?