Takto sa varí na východe

Autor: Outward Bound Slovensko | 23.10.2011 o 14:34 | (upravené 23.10.2011 o 15:02) Karma článku: 6,94 | Prečítané:  1712x

„A to také hrubé?" „Také, také, pravda. Také, jak kuchárky", smeje sa pani v zástere a utiera si do nej ruky od múky. Na peci sa pečie lokša, na tepši na stole čaká vykysnuté cesto. V kuchyni to krásne vonia. V inej sa k lokšiam robí pikantné údené, v ďalšej kapusta s hríbmi a iná pani chystá koláče s kozím syrom. Varili sme v Inovciach - malej dedinke kúsok od ukrajinských hraníc. Varí sa tam podobne ako v mnohých mestách a dedinkách na východnom Slovensku. S tetami sme strávili v ich kuchyniach krásnu a príjemnú polovicu dňa. Preto boli ich jedná pre nás výnimočné. Berte tieto recepty na špeciality z kraja pod Inovcami, ktoré si gazdiné odovzdávajú už veľa generácií, ako takú východoslovenskú kuchárku. Nie náhodou sa mäso medzi surovinami objaví len zriedkavo... Dnes diel prvý - múčne jedlá.

LOKŠE (recept od pani Poľakovej a Prokopovej)

  • 3 kg polohrubej múky
  • 3 kocky droždia
  • cukor
  • soľ
  • cca 1 dcl oleja

Preosiať múku do jednej veľkej misy cez sitko. Do druhej misky pridať vlažnú vodu. Do vody rozdrobiť  droždie, ktoré sa tam rozpustí. Pridáme asi jeden a pol hrste cukru.  Do veľkej nádoby s múkou pridať asi dve hrste cukru, dosypeme soľ  asi pol hrste, pridať olej asi 1 dcl. Potom treba všetko spolu zmiešať, aby to cesto bolo také fajn mazľavé, poprípade dosypať polohrubou múku ak sa nám bude zdať veľa. Cesto potom posypať polohrubou múkou a zakryť nejakou prikrývkou a nech nám rastie. Keď nám cesto krásne vykúka z vandľa, môžeme začať krájať. Cesto prerozdelíme asi na polovicu, a z jednej vytvarujeme jeden veľký šúľok, ktorý potom krájame na  10 cm kúsky.  Z každého jedného šúľku urobíme malý batôžtek a prevrátime ho naopak na drevenú dosku posypanú múkou. Z jedného veľkého šúľku urobíme asi 5  malých šúľkov. Medzičasom si pripravíme šporák aby nebol veľmi horúci a vyvaľkanú asi 1-2 cm placku poprepichovanú vidličkou môžeme priložiť  bez oleja na šporák. Pečieme do zlatohneda na miernom ohníku.

                     

 

SLANÉ ROŽKY (recept od pani Stankovej)

  • 1kg hladkej múky
  • ½ l mlieka
  • 200 g margarín
  • 2 vajcia
  • 1 žĺtok
  • 1 kocka droždia
  • soľ
  • sezam

Nachystáme si kvások, keď vykysne zamiesime cesto. Urobíme 6 bochníkov. Necháme ich vykysnúť. Vyvaľkáme kruhy, rozdelíme ich na 8 častí. Dáme plnku a rolujeme ich od širšieho konca k užšiemu. Potrieme vajcom, posypeme rascou a dáme piecť. Môžeme robiť aj na sladko.

          

VIANOČNÉ PIROHY (recept od pani Babičovej) 

  • zemiaky
  • hladká múka
  • pomletá kyslá kapusta
  • koreniny
  • cibuľka
  • olej

Cesto: Zemiak rozotrieme ako na placky, veľa hladkej múky, aby sa dobre vaľkalo. Plnka: Pomletá kyslá kapusta, opražená dosucha, okorenená. Pirohy sa uvaria v slanej vode a omastia cibuľkou spraženou na oleji. Servírovanie: Zásadne až nakoniec štedrej večere, inak by sa nezjedlo ostatné!

           

PRAŽENÉ PIROHY OD SNINY ( recept od pani Chrapovičovej)

·         kilo polohrubej múky

·         1 droždie

·         1 kypriaci prášok

·         Soľ

·         margarín

·         acidofilné mlieko

·         kapusta

·         tvaroh

·         vajce

·         cibuľa

·         soľ

·         cukor

 

„Najlepšie piecť na šporáku a pomaly, aby neprihoreli.“ Výborné na cestu alebo na internát.

Plnka  kapustová: kyslá a sladká kapusta pol na pol sa podusia na cibuľke, spražia nasucho a okorenia. Plnka tvarohová:   hrudkový tvaroh, viac soli, menej cukru, jedno vajce na 250g tvarohu vymiešať.

Cesto: Kilo polohrubej múky, 1 droždie, 1 kypriaci prášok, soľ, roztopený margarín /asi 70g na 1kg múky/ zmiešame a pridávame acidofilné mlieko tak, aby sme vyhnietli cesto ako na knedľu. Rozvaľkáme na cca 7mm a nakrájame na štvorce asi 6x6cm. Naplníme, zalepíme a vypražíme na stuženom tuku. Servírujeme len tak, alebo s kyslou smotanou.

               

 

LIATY SVADOBNÝ KOLÁČ (recept od pani Stankovej)

 

·         1 kg polohrubej múky

·         3 hrste kryštálového cukru

·         6 vajec

·         1 kocka droždia

·         soľ

·         olej

·         cca. liter mlieka- podľa potreby

 

Cesto sa vymiesi, vykysne a dá sa na pekáč. Rozdelí sa na dve časti, môžeme pridať aj ovocie.

                  

                   

         

 

 

BUCHTY (recept od pani Dundovej)

„...ja len tak, bez receptu.“

·         2 kg polohrubej múky

·         2 ks droždia

·         mlieko, koľko múka vypije

·         cukor

·         vajíčko

·         2 dcl olej

·         džem

·         soľ

Dáme zarobiť kvások – do mlieka nasypeme cukor a nadrobíme kvások. Preosejeme múku – prevzdušní sa potom cesto a pridáme za hrsť soli.  Prilejeme kvások a miesime, vypracovávame cesto poriadne dlho. Pridáme olej a miesime ďalej. Opačnou časťou dlane skúšame, či sa cesto ešte lepí a ak áno, pridáme múku a miesime ďalej. Potom vymastíme plech a naukladáme naň vypracované buchty. Potrieme ich olejom. Na ich vrch natrieme zmes syra, vajíčka, cukru. Podľa chuti pridáme džem. Pečieme na  200°C, kým buchty nie sú hnedučké. Po vybraní z rúry ich prikryjeme utierkou, aby zmäkli.

                  

 

Zaznamenali: Zuzka Krivošová a Mary Stracenská

Páčil sa Vám tento článok? Pridajte si blogera medzi obľúbených a my Vám pošleme email keď napíše ďalší článok
Pridaj k obľúbeným

Hlavné správy

EKONOMIKA

Firmy nutne potrebujú ľudí, z Ukrajiny im ich vláda dovoliť nechce

Na jar minister práce Ján Richter hovoril o možnosti vpustiť na náš pracovný trh ľudí z tretích krajín v odvetviach, v ktorých to bude potrebné.

EKONOMIKA

Právnici, ktorí radili pri predaji Eurovey a príchode Číňanov

Právnické firmy pre SME a The Slovak Spectator ukázali top obchody, pri ktorých radili.

ŠPORT

Za Slovanom stále cítiť pachuť vytunelovaných harvardov

Medzi majiteľmi je dodnes firma zapletená do tunelovania harvardských fondov.


Už ste čítali?